Naamgeving
Hoe komen wij aan de naam Kaleidoscoop?

Informatie

Hoe komen wij aan de naam? De naam is bedacht door een gezin met kinderen bij ons op school. De uiteindelijke keuze is er een geweest van kinderen en team samen.

Hieronder de onderbouwing:

1) De kaleidoscoop is een betoverend speeltje waar elk kind gefascineerd mee bezig kan zijn. Een ontdekkijker vol kleur en beweging.

2) Figuurlijk gezien geeft een Kaleidoscoop een verscheidenheid aan kleur en beweging: symbool voor een unieke visie op onderwijs.

3) Volgens Wikipedia wordt kaleidoscopisch “in overdrachtelijke zin” gebruikt, indien een grote keuze aan aspecten, meningen, standpunten in een bepaald domein mogelijk is”. Op een interconfessionele school is dat uiteraard het geval. Die diversiteit vormt juist de kracht van de school.

4) Een kaleidoscoop onderscheidt zich van andere speeltjes in de zin dat het niet bijzonder is als het daar zomaar ligt. Zodra het kind het oppakt en er zelf een draai aangeeft wordt het interessant. Welke draai iemand er ook aan geeft, de uitkomst blijft mooi en waardevol.  Dit is  mooie symboliek voor een school die er naar streeft om elk kind zichzelf te laten zijn. Het sluit aan bij een school die inspeelt op unieke interesses en eigenschappen van kinderen. Leerlingen mogen keuzes maken, mogen zelf bepalen welke draai ze aan de kaleidoscoop geven en krijgen de kans om van anderen te leren en te van elkaar te genieten.

5) De kaleidoscoop symboliseert beweging en groei: Iedere keer dat je erdoor kijkt zie je iets anders, en je moet zelf meebewegen, anders gebeurt er niet veel. Dit past bij een school die allesbehalve statisch is. Een school die kiest voor levendig onderwijs door aan te sluiten bij de belevingswereld van het kind, en allerlei partijen te laten meebewegen (teamleden, leerlingen, stagiaires, ouders etc.) Een dynamische school die streeft naar transparantie tussen alle betrokkenen.

Nieuwsbrief inschrijving

Vul uw e-mail adres in om zich aan te melden.